Q.세입자 보증금 반환

지역Illinois 아이디b**ilu****
안녕 하세요.
콘도를 세 놓았엇는데 입주자가 리스 계약이 끝나 이사를 했읍니다.
새 콘도에서 처음으로 3년간 살았는 데 이사 후 지저분해서(청소도 않하고 이사를 나갔네요) 사람을 불러 벽 페인트,카펫 물 청소,전체 집안 청소,그리고 냉장고 에 주먹으로 친겄같은 흠집을 내어 고치려 합니다.
30일 이내로 디파짖 돈을 돌려 달라는데 어떤겄을 제할수 있나요.
이런일이 처음이라 자세히 알고 싶읍니다.
모든 답변에 진심으로 감사드립니다.

쟌 오 님 답변 [법률상담] 답변일 4/26/2012 11:38:55 AM
As the landlord, you are entitled to charge for cleaning and any necessary repair costs that is required. However, you cannot charge the tenant for normal wear and tear. For example, if there was a carpet in teh living room and it is dirty, then you can only charge for cleaing and not to replace it. However, if the same carpet is beyond cleaning and needs to be replaced, then you can charge the tenant.

I would recommend that you take before and after pictures of everything before you do any job.

As for return the balance of the deposit, if any, it must be done within 21 days.

회원 답변글
j**ng**** 님 답변 답변일 4/28/2012 2:11:53 PM
세입자가 몇년 이상 살아야 카펫트 교체나 청소 비용을 청구 할수없나요?