Q.무이자 다운페이먼트, 5년 거주하면 대출금 전액 탕감 프로그램

지역California 아이디r**eltorr****

안녕하세요

이번에 CalHFA에서 첫주택구입자는 최대 집값의 10% 무이자 대출에 5년거주하면 대출금을 탕감해주는 프로그램이 생겼다고 해서 질문 드립니다.

일단 현재 상황은 현금보유량은 많으나 수입은 적은 상황입니다.

1. 조건이 중위소득 6만8천불 아래인데 실질적으로 이 소득으로 집을 사려면 50만불정도 밖에 안되는 집만 살수있는데 다운페이를 추가로 많이해서 100만불짜리 집을 사도 이 혜택을 볼수있나요?

2.  혹시 집의 형태가 정해져있나요? 예를들어 콘도나 모빌홈같은거 밖에 안되나요?

3.  지금 집에 일을해서 세금보고하는 사람이 저와 장모님 뿐인데 두사람의 수입을 합치면 좀더 대출을 많이 할수 있을것 같습니다. 그렇게하면 더 비싼집을 살수있나요?

답변 주시면 감사합니다.

김영산 님 답변 [주택/부동산] 답변일 5/10/2022 9:01:44 AM

1. "As defined in Program Bulletin 2020-07, effective June 1, 2020,
CalHFA
no longer has sales price limits on eligible properties.

(CalHFA
income limits

 must continue to be met for all eligible CalHFA borrowers
as well
as the loan limits for each county per first loan program’s guidelines)."

2. "
All types of properties, from single family homes to

condominiums, throughout the entire state can be eligible for CalHFA financing."

3. "The buyer can also organize with other people to make the purchase of the house.

For example, a family of 5 people with income can buy a house and live in it."

"The program is targeted at those who have the income to pay the monthly payments but haven't had a chance to save up enough for a down payment or other costs."

'Forgivable Equity Builder Loan' (Junior loan): 5년 거주요건으로 탕감되는 2차 대출 프로그램에 관하여 CalHFA Preferred Loan Officers 을 연락하여 자세한 정보를 받으시기 권합니다.

 877.9.CalHFA (877.922.5432)

김영산 [주택/부동산]

회원 답변글
s**rnoffsan16**** 님 답변 답변일 5/11/2022 7:29:24 AM
" 'Forgivable Equity Builder Loan' 프로그램은
매달 monthly payments을 지불할 수 있는 소득이 있지만
계약금 down payment 이나 기타 비용을 위해
충분히 저축할 기회가 없는 사람들을 대상으로 합니다."
s**rnoffsan16**** 님 답변 답변일 5/12/2022 9:49:14 AM
" 'Forgivable Equity Builder Loan' 의 lien position - - - > 2nd (Subordinate Mortgage)이며

Must be combined with a CalHFA FHAVA/USDA (45% DTI) <- - - 1차 융자와 함께 진행되며 . . .

Can’t be combined with CalPLUS with ZIP or MyHome.

The loan can be used for DOWN PAYMENT or CLOSING COSTS, including RATE BUYDOWNS."

5년 거주하면 2차 대출금의 'Forgivable Equity Builder Loan' (Junior loan)전액이 탕감되며 . . .